06-06-07

Karel Dillen

Op 27 april van dit jaar gaf Karel Dillen de geest. De Vlaams Belang top sloofde zich uit in de lofbetuigingen tegenover zijn stichter. Tijdens de 1 mei viering in Antwerpen werd hij herdacht. Jongerenvoorzitter Hans Verreyt plaatste beelden ervan op You Tube. Het Vlaams Parlement hield een minuut stilte. Wat Dillen in het verleden allemaal uitspookte werd niet helemaal belicht in de speeches en de media. Een anonieme insider stuurde videobeelden van Karel Dillen als spreker op een bijeenkomst van de in 1981 verboden privé-militie VMO (Vlaamse Militanten Orde).

Karel Dillen werd voorzitter van het Vlaams Blok tot 1996, wanneer hij zijn opvolger Frank Vanhecke benoemt. Dillen werd geboren in 1925 te Antwerpen en richt als één van zijn eerste wapenfeiten in 1951 de Jong Nederlandse Gemeenschap op met als belangrijkste richtpunt de ‘rehabilitering van ex-collaborateurs, waarbij hij een opvallende voorliefde koestert voor Tollenaere, Verschaeve en Hermans, zeg maar de SS-fractie van de collaborateurs’.

In 1951 vertaalt hij “Nuremberg ou la terre promise”, een boek van de Fransman Maurice Bardèche, een revisionistisch werk waarin systematisch de jodenuitroeiing wordt ontkend. In 1968 neemt hij samen met huidig Vlaams Belangsenator Wim Verreycken plaats in de VMO (Vlaamse Militanten Orde) raad. De VMO groeide geleidelijk aan uit van radicaal-Vlaamse actiegroep tot een harde extreem-rechtse militie met trainingskampen, een para-club enz…

Eind jaren ‘70, begin jaren ‘80 werd de organisatie berucht voor haar gewelddadige acties tegen gastarbeiders, Walen en alles wat links en/of progressief was.


copywright video: roodopgroen.be

Dillen zal zich, ook na zijn verkiezing, niet van de groep distantiëren en blijft tot het laatste de bijeenkomsten van deze militie bijwonen. Zijn vriend Bert en VMO-leider Bert Eriksson verkondigde ondertussen dat Hitler maar één fout gemaakt had: de oorlog verliezen…

De meest spraakmakende actie van de VMO was Operatie Brevier, het clandestien overbrengen van het stoffelijk overschot van priester Cyriel Verschaeve van Oostenrijk naar Vlaanderen. Over twee andere soortgelijke operaties waarbij respectievelijk de stoffelijk overschotten van Staf De Clercq (Operatie Delta)en Anton Mussert(Operatie Wolfsangel) opgegraven werden om later in Vlaamse grond opnieuw begraven te worden, is tot op heden geen enkele zekerheid. Bert Eriksson nam deze informatie mee in zijn graf.

Op 4 mei 1981 werd de organisatie veroordeeld als privé-militie voor geweldplegingen, ontvoeringen, illegale samenkomsten en wapenbezit, aanslagen en vandalisme. Hierbij werden ze ook verboden. Eriksson ging voor een jaar de cel in. Na zijn vrijlating werd nog getracht met gelijkgezinden de VMO verder te zetten onder de naam Odal-groep, evenwel met weinig succes.

In tegenstelling tot NVA-er Bart De Wever repten de Vlaams Belang kopstukken iets méér dan een maand voor de verkiezingen met geen woord over deze (eigen) achtergronden. Integendeel, de loftrompet wordt zéér eenzijdig boven gehaald:

Filip Dewinter: “Het is de politieke vader van mijn generatie met Gerolf Annemans en Van Hecke. We hebben alles aan hem te danken. Hij was de beschermheer in ons groot avontuur, de bewaker van onze radicale lijn ook, die er streng op toezag dat we daar geen centimeter van afweken. Iedereen van het Vlaams Belang kan daar niet genoeg dankbaar voor zijn.”

Gerolf Annemans: “Karel was onze geestelijke peetvader, nog steeds. Wij zijn alleen de vertolkers van de partituur die hij schreef. Heel zijn leven verdedigde hij dezelfde politieke lijn, dezelfde rechte, dezelfde rechtse lijn. Tot vervelens toe bleef hij met diezelfde hamer slaan. “

Frank Van Hecke: "Karel Dillen was de redder van de naoorlogse partijpolitiek binnen de Vlaamse beweging. Hij geldt nu nog als inspiratiebron voor de huidige partijleiding"

PS: De oorspronkelijke rechten van deze 20 jaar oude video konden we niet achterhalen. Mocht iemand vooralsnog zijn auteursrechten willen laten gelden, neem dan contact op.

14:22 Gepost door Filip De Bodt in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Wat doet/zegt Dillen hier verkeerd? Hij verdedigt hier een mening die in die tijd ongetwijfeld door een groot deel van de bevolking gedragen werd. Wat een vergezochte en flauwe zet om iemand die juist gestorven is proberen zwart te maken, terwijl jullie maar al te goed weten dat het geen stem meer zal opleveren. Wie VB stemt, zal voor deze video helemaal niet veranderen; en wie het niet van plan was, zal het ook nu niet doen. Ga nog wat blowen in jullie nakies, linkiewinkies

Gepost door: Maarten | 07-06-07

blowen Den Dillen doet niks verkeerd man...alleen wordt er meestal niet gezegd dat het VB en VMO zo close zijn en is dat voor veel jongeren voltooid verleden tijd die wel eens mag opgefrist worden. Die suggestie van dat blowen zal ik maar niet ernstig nemen, hee makker, want dat is aanzetten tot drugsgebruik!

Gepost door: Filip de Bodt | 07-06-07

"Zijn" ? Hallo? Het VMO is al eeuwen opgedoekt. Kom jij uit een coma ofzo? Trouwens dat zal jongeren worst wezen, alsof Karel D. ervoor zorgde dat jongeren VB stemden...En iedereen die het VMO kent, weet af van die banden. Waarom je wilt dat we ze leren kennen, zoveel jaar na datum...ben jij een stiekeme ex VMO'er?

Gepost door: Maarten | 07-06-07

ex-VMO-er Als ex-VMO-er (hahahaha, da's één van de beste) vind ik inderdaad dat de mensen mogen weten dat ongeveer de helft van de VB-parlementairen uit dit soort middens komt. Maar dat zal aan mijn comateuze toestand liggen...

Gepost door: Filip De Bodt | 07-06-07

Denk je nu écht dat de VB stemmers niet weten dat er heel wat mensen uit die milieus komen in het VB? Het kan hen/ons geen zier schelen, in hoeverre we zelf niet actief zijn in zo'n verenigingen. Maak u maar al op voor de veertiende zwarte zondag, waarbij de scores van sp.a en groen heel wat lager zullen liggen. Trouwens uw bericht is wat knip en plakwerk wat al op tientallen sites te vinden valt. Amateur

Gepost door: maarten | 07-06-07

Gevoelige snaar geraakt, Maarten ? Grappig eigenlijk, om een VB'er zo tekeer zien gaan. Mag de waarheid niet gezegd worden ? Waren jullie het niet die zozeer op vrije meningsuiting gesteld zijn ?
Agressief manneke eigenlijk, zou goed zijn draai gevonden hebben in het VMO.

Gepost door: Sigrid | 07-06-07

Geen gevoelige snaar hoor, en als je het leest lijkt het idd of ik me er kwaad over maak, mijn excuses. Ik vraag mij enkel af wat de toegevoegde waarde van dit bericht is. Op blokwatch, AFF, enz...kan je zo hopen info vinden. Nu, u reageert in ieder geval ludiek en niet verzuurd, dat is ook al veel. Dus bij deze in ieder geval nog succes gewenst met uw politieke loopbaan.

Gepost door: maarten | 07-06-07

Nooit meer een mannetje met een snorretje...het ken hen zeker schelen! 'Gevaarlijk' vind ik het feit dat dit manneke denkt te kunnen spreken in naam van een hele groep! Dit doet denken aan dat andere rare manneke met zijn snorreke. Denk toch niet dat alle Vlaams Blokstemmers weet hebben van de linken die het VB heeft met fascistische verenigingen. Of ze nu opgedoekt zijn of niet. De ideologische grondslag van het VB komt voort uit verenigingen als de VMO.

Gepost door: sven | 07-06-07

@sven Het is de VMO teveel eer aangedaan om te stellen dat de ideologische grondslag van het VB daaruit voort komt.

Correcter is dat een aantal gemeenschappelijke elementen ten grondslag ligt aan beide organisaties, met dien verstande dat die in het VB duidelijker uitgewerkt zijn, of gewoon uitgewerkt zijn, dan bij de knokploeg die de VMO zeker op het laatst wel min of meer was.

Al bij al is dit een schuldigverklaring door associatie, wat toch vreemd is: het proces van het VB is dan toch makkelijker om aan te halen?

Overigens is de media-aandacht die de VMO kreeg vele malen groter dan de invloed die dit beperkte groepje toch had.

Gepost door: jef p. | 07-06-07

een snorretje? shit, van de sven moet onze snot deraf...

Gepost door: Filip De Bodt | 08-06-07

Jongens toch...gefrustreerde Sven. Weten jullie hoeveel stemmers je al naar het VB hebt gelokt door Hitler overal bij te sleuren? Het zou van fatsoen spreken als ook anderen deze reactie van S. veroordelen. Een voorbeeld: na het racismeproces haalde het VB een monsterscore. Ik denk dat quasi elke VB stemmer tenminste iets had opgevangen over dat proces hoor. Het zijn heus geen mensen wiens ogen je moet 'openen', ze zijn het niet eens met de manier waarop het VB wordt aangepakt.

Gepost door: maarten | 08-06-07

Ik lag nog op mijnen duimp te zuigen in de knokjaren van de VMO. Ik weet dus niet hoeveel media-aandacht de VMO kreeg. Vergelijken is bij deze dus moeilijk voor mij. Op dit moment is de grote media-aandacht voor het VB inderdaad gaan liggen. Een aantal jaren terug was dit niet het geval. nog niet lang geleden was er tijdens verkiezingen telkens sprake van het cordon. Maar heeft de huidige verslapte aandacht voor het VB niet veeleer te maken met het feit dat de traditionele partijen stilaan toegeven aan de klauwtjes van de Vlaamse leeuw. Aan deze verrechtsing die sowieso zal leiden tot marginalisering van bepaalde groepen in onze maatschappij geven wij niet toe. De gevolgen van VB's haatpolitiek beginnen heel zichtbaar te worden. Maatregelen die genomen worden zijn repressief ipv preventief. Ook de vrije meningsuiting wankelt hier en daar door...Het probleem ligt natuurlijk bij de traditionele politieke partijen die het beleid voeren. Ze zijn bang van de zucht van de Afrikaanse leeuw euh ahja Vlaamse leeuw zeker. Dit is wat ik wilde verduidelijken...inderdaad mss een ongelukkige associatie...in feite wil je zeggen dat het VB veel gevaarlijker is dan het VMO.

Gepost door: sven | 08-06-07

De commentaren zijn gesloten.