17-05-07

Waarom Rood Op Groen?

Rood Op Groen streeft naar een politiek die vertrekt vanuit de noden en zorgen van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.

Rood Op Groen groepeert mensen die in een aantal bewegingen actief zijn en zaken als het huidige Generatiepact, de Europese grondwet, de oorlog in Irak, de stroom van afdankingen en inleveringen niet zien zitten.

Door de kiesdrempel is het moeilijk om in België een nieuwe politieke partij te lanceren. Om onze stem niet te laten verloren gaan kiezen we voor een bundeling van progressieve krachten en vertalen we onze voorstellen politiek via Groen! De afspraak is in ieder geval dat zij onze dossiers verdedigen in het parlement indien we zelf geen verkozenen halen. Het initiatief houdt in dat we ook na de verkiezingen als groep actief blijven verder werken. Wij kiezen voor werken aan de basis, niet voor regeringsdeelname.

Rood Op Groen deelt de visie dat de strijd tegen armoede en uitsluiting in de eerste plaats moet worden aangepakt door een rechtvaardiger verdeling van de rijkdom en het consequent verdedigen van onze sociale zekerheid.

Rood Op Groen deelt de bezorgdheid over de onzekere toekomst van onze planeet maar pleit in de eerste plaats voor de ontwikkeling van een economie met een menselijk en ecologisch gelaat.

We willen werken aan een warme en zorgzame samenleving. Want een democratische vorm van beschaving is pas mogelijk wanneer er meer zorg en minder wachtlijsten worden ontwikkeld voor al diegenen onder ons die het maar al te vaak koud hebben!

GENOEG GEZAAGD!

Heel wat mensen zijn de politiek beu. Ze hebben niet meer het gevoel dat er iemand voor hen opkomt. Het gaat niet zo goed met onze leefomgeving en het klimaat. We krijgen steeds minder te zeggen. Laat ons daar iets aan doen! Rood op Groen komt ondermeer op voor:

Sociale rechtvaardigheid: De rijken minder rijk, de armen minder arm. De regering moet een vermogensbelasting heffen op de grote fortuinen. Superlonen moeten méér belast worden. Sociale uitkeringen en het gemiddeld loonzakje moeten naar omhoog. Wonen moet opnieuw betaalbaar worden (maximumfactuur, méér sociale woningen). Vrouwen moeten evenveel verdienen als mannen in dezelfde job. Er moet een ferm halt toegeroepen worden aan fiscale en andere fraude.

Beter leefkwaliteit: Iedereen kan als individu zijn steentje bijdragen. De grote hap zal evenwel van elders moeten komen. De industrie moet aan banden gelegd worden: we moeten samen kunnen bepalen wat en hoe er geproduceerd wordt. Een taks op bedrijfswagens moet gebruikt worden om het openbaar vervoer te verbeteren. Isoleren van woningen, niet van mensen.

Eindelijk democratie: Het volk moet méér te zeggen hebben. De bevolking moet beslissen waar de centen naartoe gaan en wat er in de wijk gebeurt. Er moeten referenda komen op volksinitiatief. Democratische rechten mogen niet ingeperkt worden omwille van het zogenaamde terrorisme.

Een andere wereld: België moet een actieve vredespolitiek voeren en de NAVO afschudden. De ontwikkelingssamenwerking moet eindelijk naar 0,7 %. Ons land moet zich verzetten tegen de afbraak van openbare diensten. Europa moet een menselijke asielpolitiek voeren. Kinderen horen niet thuis in gevangenissen

19:48 Gepost door Filip De Bodt in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Twee vraagjes Hallo Filip en co,

Ik heb 2 belangrijke vraagjes:

1. Zal 'Rood op Groen' bij Groen! eisen dat ze in het parlement gaan voorstellen om de ondemocratische kiesdrempel van 5% af te schaffen? Groen! heeft die vroeger mee goedgekeurd en zo'n drempel zorgt ervoor dat nieuwe democratische initiatieven onvoldoende de kans krijgen om verkozenen te halen. M.a.w. zal Groen! bereid zijn om deze eerder genomen beslissing in vraag te stellen?

2. Zal 'Rood op Groen' de deelname van Groen! aan een neoliberale regering (bvb heruitgave van paarsgroen) steunen en goedkeuren? Vera Dua is door de traditionele machtspartijen al gepolst en wil graag de klimaatminister aanleveren. Vrezen jullie niet dat dit opnieuw een flater van formaat gaat worden?

Spijtig dat jullie de rangen van CAP niet vervoegen om geduldig maar consequent voort te bouwen aan een stevige linkse oppositie, zoals dat in de ons omringende buurlanden reeds het geval is.

Groeten,

Jan Buelinckx
CAP

Gepost door: jan buelinckx | 25-05-07

Uiteraard gaan wij eisen dat de kiesdrempel verdwijnt. Die stommiteit zorgt er inderdaad voor dat nieuwe initiatieven geen kans krijgen en is er de oorzaak van dat België niet te vergelijken is met de buurlanden, qua linkse alternatieven.

Ik heb de indruk dat het eisenpakket van GROEN! te zwaar is om in een regering te stappen. Ze vragen niet alleen een klimaatminister, maar ook een groen en sociaal beleid. Men krijgt een nieuwe paarsgroene coalitie nooit door de basis. Als Rood Op Groen zijn we uiteraard tegen en zullen we dat zeker niet onder stoelen of banken steken mocht dat zich aandienen.

Spijtig rond de rangen van de CAP ja. Ik heb geen zin om daar veel over te leuteren, en heb het volste respect voor mensen die wel in de aparte verkiezingsdeelname geloven. Met een aantal mensen vonden we evenwel dat de CAP niet de kracht heeft om solo te gaan naar verkiezingen.

Verkiezingen draaien om verkozen worden. Na twintig jaar geduldig werken aan een links alternatief, dat er maar niet komt, willen we onze eisen en dossiers in het parlement verdedigd zien...

Gepost door: Filip De Bodt | 25-05-07

Anti-democratie Toch nog een moddercampagne op de kap van de doden.
Bravo voor de partij die de democratie vermoord heeft.
PS. Wat is er eigenlijk verkeerd in het filmpje. Oude historie voor mijn part.

Gepost door: Pino | 07-06-07

de verkiezingen Ik ben een inwoner uit Mol en ik zal blij zijn als de verkiezingen achter de rug zijn en de campagnes achter de rug zijn. Zo heb ik mij als 'Vlaamse' inwoner uit Mol geërgerd aan de standpunten van het VB inzake kernenergie. Zij schreeuwen luidkeels dat de kernindustrie niet mag sluiten, maar ik meen mij te herinneren dat zij in Antwerpen wonen, ver van de kernindustrie.
Mevrouw Cools heeft wel even in Mol gewoond, maar is vlak na de gemeenteraadsverkiezingen, toen ze in zetel had bemachtigd in de Molse gemeenteraad plots naar Kasterlee verhuisd.
Als zij dat zo graag wensen, zullen we dan de kernindustrie naar Antwerpen plaasten en het kernafval dat voortvloeit uit de kernenergie aanpalend aan de tuin van de riante villa van dhr. De Winter dumpen? Zou hij dan nog zo schreeuwen om de kernindustrie open te houden? Ze roepen wel om de kernindustrie open te houden, maar waar te blijven met dat kernafval, wel: daar hebben ze geen antwoord op. In Mol maar dumpen? Waarom niet hé.
Ik denk dat het VB hun slogan 'eigen volk eerst' beter verandert in 'ik eerst'. Want wie is eigenlijk dat 'eigen volk'? De Antwerpenaren? De homo's, de kinderen uit een gemend huwelijk, die al zeker niet volgens zijn ideologie. En de adoptiekinderen evenmin.
Ik ben na zovele jaren VB de partij moe en hoop dat de Vlamingen het gezond verstand gebruiken tijdens de stemmingen. Het komt over alsof ze niets willen dan media-aandacht en steeds maar de media wensen te halen. Ze spannen zelfs een proces aan tegen de kranten als die hun campagne niet willen publiceren. Ik persoonlijk heb meer dan genoeg van de partij en hoop dat anderen er ook zo over denken.

Groetjes

Een gewone democratische Vlaamse persoon

Gepost door: Tijger | 08-06-07

rood op groen Wat een walgelyke party.
Niets is u te gortig.
Niemand hoeft zich van u party te keren,daar zorgt u met je vuiligheid zelf voor.

Gepost door: benoni | 08-06-07

Party die bloed wil zien Ik vraag my af of u die CAP bent die ik gekend heb in myn jeugd.Indien u dat bent.Herinert u zich misschien de begynenstraat in sint niklaas.U was een jonge man met een gezonde geest ,kort om een model van een jonge man.
Dat u zich politiek engageerd,daar is helemaal niks mis mee.maar dat u dat doet met een party die de vuilnis niet schuwen.Moreel op de laagste ladder staat,met modder gooien,nee nog erger met stront.
Ik hoop dat u niet de persoon bent die ik gekend heb.
Mocht dit toch zo zyn,dan bent u wel in een moeras party terecht gekomen,werkelyk lager kan niet.

Gepost door: benoni | 08-06-07

slaap zacht Wees gerust benoni,

ik ben niet de man die je gekend hebt. afkomstig van geraardsbergen, niet van sint-niklaas!

Gepost door: Filip De Bodt | 09-06-07

De commentaren zijn gesloten.